Technologie balení

Maso balíme do různých typů obalů podle charakteru výrobku a požadavků zákazníka. Přibližně 90% baleného masa je v ochranné atmosféře, desetina je vakuově balena, novinkou je balení darfresh, které je zatím pouze zlomkem z celkového objemu masa.

Pojďme se podívat na jejich základní charakteristiky:

Misky s ochrannou atmosférou1) Misky s ochrannou atmosférou:

Maso v miskách s ochrannou atmosférou je nejběžnější variantou balení, se kterou se můžete setkat v obchodech. Co vlastně znamená ochranná atmosféra? Jedná se o pečlivě vyváženou směs plynů CO2 + O2. Oproti normální atmosféře dochází k přesycení kyslíkem, kdy se váže hemoglobin v mase a způsobuje jasně červenou barvu. Díky přesycení kyslíkem se také zpomalují mikrobiální rozkladné procesy (to je podpořeno CO2). Zásluhou toho má maso delší trvanlivost a lepší vzhled, dochází také ke stabilizaci a ochraně výrobku. Často také bývá maso v miskách již upraveno pro vaření (připravené plátky masa nebo kostky).

 

Vakuově balené masné výrobky2) Vakuové balení

Jedná se o klasické balení do vakua, které spočívá v dokonalém odsátí přebytečného vzduchu z balení. Tím se zpomalí oxidace masa, které si zachová svoji chuť i barvu. Díky vakuování se také prodlužuje trvanlivost výrobku. Vakuové balení se používá hlavně pro catering a velkoobchody.

 

Masné výrobky v balení Darfresh3) Balení darfresh

Již čtvrtým rokem balíme maso do revolučního balení tzv. darfresh, jež umožňuje díky vakuovému prostředí v balíčku, které je rovnoměrně rozloženo, masu dále dozrávat. Balí se tak, že vrchní fólie dokonale a naprosto těsně obalí výrobek a vytvoří tzv. “efekt druhé kůže”. Díky procesu zrání vzniká v mase kyselina mléčná, která narušuje bílkovinná vlákna, zjemňuje je a zároveň brání namnožení mikroorganismů. Vyzrálé maso je křehké, šťavnaté a dostatečně měkké. Balení darfresh je proto vhodné pro kvalitní maso na steaky nebo tatarský biftek.

 

Aktuality

Vaření s námi je radost

Pro všechny, kteří mají rádi klasické české chutě a kvalitní maso, ale nechtějí ztrácet čas v kuchyni, jsme připravili novou řadu Snadné vaření.

více

Tatarák tradičně i netradičně

Oblíbená pochoutka milovníků masa. Ideálním kouskem pro tatarský biftek je špička ze svíčkové.

více

Pro potěchu oka

Zde není nutný komentář, toto ocení všichni milovníci dobrého jídla!

více

Údaje podle §7 zákona o obchodních korporacích jsou dostupné na elektronické adrese www.kosteleckeuzeniny.cz.