Plemena skotu

Obecně můžeme plemena skotu rozdělit na mléčná a masná, tedy plemena dojná, které využíváme pro mléko, a na plemena masná využívaná na maso. Tato plemena se liší na první pohled tělesnou stavbou. Tvar těla mléčných plemen se podobá trojúhelníku, mají jemnější hlavu, mělčí hrudník a naproti tomu záď je mohutná, pánev je plochá a poskytuje dostatečně prostoru pro dobře vyvinuté vemeno. Masná plemena skotu jsou výrazně osvalená, mají tělo pravoúhlého tvaru s hlubokým hrudníkem a jen slabě vyvinutým vemenem.

Závod v Kostelci zpracovává z 98% hovězí maso dodávané od českých chovatelů, z toho 20% masa je z přímo českých chovů společnosti Agrofert. V rámci holdingu Agrofert figuruje 32 farem chovající skot, které jsou rozmístěné po celé České republice. Můžete se podívat v mapě farem.

Na našich farmách využíváme moderní šlechtitelské programy. V rámci těchto programů se využívají hlavně tato plemena skotu:

 

Masná plemena:

Český strakatý skotČeský strakatý skot

Český strakatý skot nebo také česká straka či červená straka nebo čestr, je tradiční české kombinované plemeno skotu. V současnosti v České republice tvoří český strakatý skot asi polovinu veškeré populace skotu. Český strakatý skot je skot středního až většího tělesného rámce, s přiměřeně silnou kostrou a dobrým osvalením. Znaky mléčnosti jsou zvýrazněné, krávy mají hluboký a prostorný hrudník, dobře utvářenou záď a prostorné vemeno polovejčitého tvaru. Plemeno je rohaté.

Jedná se o plemeno s dvoustrannou užitkovostí s poměrem mléčné a masné produkce 60:40. Jako kombinované plemeno je chované také na farmách Agrofert.

 

Charolaiský skotCharolaiský skot

Charolaiský skot je mohutné masné plemeno skotu původem z Charolles ve Francii. Je to plemeno s vynikající zmasilostí a jatečnou výtěžností. Jedná se o jedno z nejčastěji chovaných masných plemen na světě, je nejpočetnějším masným plemenem v České republice. Charolaiský skot je nápadný velkým tělesným rámcem, tělo je hluboké a široké, bedra a kýty silně osvalené, hlava je relativně malá, široká, s širokým růžovým mulcem a výraznýma očima.

 

Aberdeen-anguský skotAberdeen-anguský skot

Aberdeen-anguský skot je masné plemeno skotu typické bezrohostí a plášťovým zbarvením, zvířata jsou jednolitě černá nebo červenohnědá. Jedná se o druhé nejčastěji chované plemeno v České republice. Tělesná stavba je kompaktní, konstituce pevná, zvířata jsou dobře osvalená. Trup je hluboký a válcovitý, prsní kost zřetelně vystupuje mezi hrudními končetinami. Tělo má při pohledu zboku tvar obdélníku, končetiny jsou krátké, hlava malá.

 

Limousinský skotLimousinský skot

Limousinský skot, česky též „limuzín“ je masné plemeno skotu pocházející ze střední Francie. Barva je červená až cihlová po celém plášti, jen mulec, končetiny a okolí očí jsou světlejší. Zvířata jsou nápadná výrazným osvalením především kýty, beder a plece. Zajímavostí je, že nástěnné malby skotu v Lascaux ve Francii se podobají dnešním limousinům.

 

Simentálský skotSimentálský skot

Simentálský skot, též švýcarský strakatý skot, je plemeno skotu pocházející ze Švýcarska. Současný simentálnský skot je plemeno velkého tělesného rámce, zbarvené žlutostrakatě až červenostrakatě, hlava, břicho, končetiny a chvost ocasu jsou bílé.

 

 

Mléčná plemena:

Holštýnský skotHolštýnský skot

Holštýnský skot je velké, černobílé plemeno skotu. Jedná se o nejrozšířenější plemeno skotu na světě. Plemeno je velkého tělesného rámce, má měně osvalené tělo obdélníkového tvaru s hlubokým prostorným hrudníkem. Výrazným znakem je velké vemeno. Základní zbarvení je černostrakaté, ve 3-10% se vyskytuje červenostrakatá linie (tzv. red holštýn). Holštýnský skot je dojné plemeno skotu s vůbec nejvyšší mléčnou užitkovostí, proto je i na našich farmách nejpočetnějším plemenem chovaným pro mléko.

 

Zdroj: Wikipedie
Použité fotografie jsou pouze ilustrativní.

Aktuality

Vaření s námi je radost

Pro všechny, kteří mají rádi klasické české chutě a kvalitní maso, ale nechtějí ztrácet čas v kuchyni, jsme připravili novou řadu Snadné vaření.

více

Tatarák tradičně i netradičně

Oblíbená pochoutka milovníků masa. Ideálním kouskem pro tatarský biftek je špička ze svíčkové.

více

Pro potěchu oka

Zde není nutný komentář, toto ocení všichni milovníci dobrého jídla!

více

Údaje podle §7 zákona o obchodních korporacích jsou dostupné na elektronické adrese www.kosteleckeuzeniny.cz.